Brel – uspravan život


Sa Zvonkom Penovićem, čovjekom koji je doista “uronio” u Brelov život i stvaralaštvo, obilježit ćemo u Noći knjige 90. godišnjicu rođenja ovog iznimnog umjetnika – pjesnika, šansonijera, skladatelja, glumca i redatelja.

U predgovoru Penovićevoj knjizi Arsen Dedić je napisao: »Njegovom smrću prolazi vrijeme velikih pojedinaca.«

Brel je doista bio veliki neukroćeni pojedinac (…), a Penović je dubinski osjetio Brelov žar i žestinu, njegovu slobodoumnost i nepokolebljivost. Brela — sanjara, Brela — buntovnika, moralista, utopista, zanesenjaka i lutalicu, tog nevjerojatnog čovjeka koji je izgarao za svoj san, koji se iskreno, potpuno, gotovo samoubilački predavao govorenju vlastite istine i svom nadčovječanskom naporu da dopre do srca ljudi. S pravom su ga nazvali čarobnjakom šansone, jer takvu ekspresivnost i predanost vlastitim emocijama, vlastitoj ranjivosti i krhkosti, koju je bez srama i zadrške pružao auditoriju na široko otvorenom krvarećem dlanu svoje duše, nitko nije nudio niti će vjerojatno ikada više nuditi javno, pred publikom, bez obzira na posljedice (u svijetu rocka i bluesa mogli bismo mu prispodobiti jedino pjevačicu Janis Joplin). Penović i sebe prepoznaje u Brelu te njegovu priču priča na vrlo dojmljiv, zanesen i osoban način. Ušavši u Brelovo biće (a to je ipak dano samo umjetnicima, pjesnicima) on svojom knjigom daje potresno svjedočanstvo o Brelovu životu, upotpunjeno brojnim citatima, ulomcima iz razgovora, prijevodima pjesama, svjedočanstvima njegovih bližnjih.
Iskrena posveta jednom pjesniku i pjevaču, a nadasve velikom čovjeku i humanistu, koji je doista živio uspravno, u stalnom kretanju ka nedostižnom snu, u stalnom nastojanju da ljudima ukaže na ono što im toliko nedostaje, a nužno je za kvalitetan i ispunjen život. To su mladenački polet, ljubav i nježnost, istina i trajna obrana ljudskoga dostojanstva, bespoštedna borba za pravo na slobodu i na privatnost pojedinca. Uspravan hod, uspravan život, utopijski zaziva Penović svojom knjigom o Brelu u ovom našem poravnatom svijetu, kako ga on naziva. Svijetu često nečasnu, nemilosrdnu i okrutnu, uglavnom bez razumijevanja za sanjare. Stoga nam Brel i dalje ostaje nezamjenjivim »prijateljem u satima magle i očaja«.

Nada Vrkljan-Križić