Pričolovkin tjedan: Ivanka Ferenčić Martinčić

U Pričolovkinom tjednu ugostit ćemo Ivanku Ferenčić Martinčić! Ivanka je naša draga kolegica, izuzetno kreativna, svestrana i talentirana i zaista se veselimo što će se družiti s našom djecom 23. kolovoza u 17 sati (Kako je zeko zavolio knjižnicu – za našu najmanju djecu, do 10 godina) i 24. kolovoza u 10 sati (radionica kreativnog pripovijedanja – za veću djecu, od 5. do 8. razreda)! Prijave primamo u knjižnici ili na broj telefona 812-045.


Ivanka Ferenčić Martinčić rođena je u Podravini (1983.) gdje i danas živi i radi. Završila je dvopredmetni studij knjižničarstva i hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Nakon studija radila je u školskim knjižnicama OŠ Ivan Lacković Croata Kalinovac, Tehnička škola Bjelovar i Gradskoj knjižnici Đurđevac. Od 2014. radi u Narodnoj knjižnici Virje gdje je ravnateljica. U svim knjižnicama u fokusu bili su joj marketing i inovativni programi za sve segmente korisničkih zajednica, naročito djecu.
Sama je uvela nekoliko inovativnih modela knjižničnih službi i usluga za najmlađe (Klupe pričalice, Bibliokofer, itd.).
Godine 2012. objavljena joj je prva knjiga za djecu Matilda i vještičji mačak (Zagreb, Naklada Nika), a taj roman za čitače početnike uvršten je u projekt Hrvatske mreže školskih knjižničara „Čitajmo mi, u obitelji svi“, te „Listu dobrih knjiga za djecu“ koju izrađuje Sekcija za knjižnične službe i usluge za djecu i mlade pri Hrvatskom knjižničarskom društvu. Ostale objavljene knjige za djecu su: Matilda i zagonetne žabe (Naklada Nika, 2014.), slikovnica Priča o vitezu i Martinu (Narodna knjižnica Virje, 2018.) i Kako je zeko zavolio knjižnicu (Evenio, 2020.).
U suautorstvu s Majom Lesinger iz Preloga objavljen joj je i priručnik za rad knjižničara s djecom predškolske i rane školske dobi, naslovljen Bilješke dječjeg knjižničara (Narodna knjižnica Virje, 2019.). Priručnik donosi 20 razvojnih i edukativnih aktivnosti za djecu tematizirane oko knjiga i knjižnica.
Radeći kao knjižničar, stvarajući kao pisac, ali i kao majka troje djece, usavršavala se u poljima razvojnih igara, biblioterapije i ekspresivne art terapije, a uspješno je završila i Neformalni jednogodišnji studij pripovijedanja i tako stekla titulu Majstora pripovjedača.