Eurodesk kofer

Zanimaju te putovanja? Želiš saznati više o tome koje prilike ti Europa nudi vezano uz volontiranje, studiranje, razmjene mladih i posao?

Sudjeluj u Eurodesk koferu i kroz zanimljivu igru saznaj kako doživjeti Europu.

Također ćeš dobiti praktične informacije o tome gdje možeš pretraživati prilike za mobilnost.

Ako želiš sudjelovati, osiguraj svoje mjesto prijavom na https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSf6WaDxgrmgNHxuSmMBNvCQR92KK14rYP286FIS_gfkRb9oTA/viewform

Pridruži nam se u petak 18. listopada 2019. u 17 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo.

Ovu aktivnost organizira PRONI Centar za socijalno podučavanje (kao EURODESK mulitplikator) u suradnji s Udrugom za promicanje urbane kulture A.R.L.A. te Gradskom knjižnicom i čitaonicom Đakovo.

513. rođendan Ergele Đakovo

Radionica Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo i Stacionara GKČ Đakovo Selci Đakovački. Voditeljica: Ana Brataljenović

Današnja je radionica na ergeli bila vesela, glasna i šarena! 😀😀😊🤗
Kiša i oblaci nam nisu pokvarili dobro raspoloženje niti vas spriječili u dolasku. 🌧️☔💧🙂
Izrađivali smo konjiće, ukrašavali potkove od papira, bojili, izrezivali, čitali knjige i slikovnice… 🐎🎨✂️📚
Osladili smo se keksićima, bombonima i jabukama te nazdravili sokićem (na jabukama i sokovima zahvaljujemo Osatini!) ergeli za sretan 513. rođendan! 🎂🎈🎉🐴
Koliko se mališana okušalo u kreativi, nismo stigli niti pobrojati. 👦👧💞
…a niti poslikati onu najveću gužvu jer su ruke, pogađate, bile zauzete nečim drugim, pune šljokica i glitera! 😄😄
Bilo je lijepo, hvala svima na ugodnom druženju! 😊❤️

.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Društvene mreže – kako ih koristiti?

Predavanje HORKA komunikacija o tome kako, kada i što objaviti na društvenim mrežama kako biste postigli svoj cilj.
OBAVEZNE PRIJAVE!

VIŠE O PREDAVANJU:
Ako nisi prisutan na internetu, (gotovo da) ne postojiš. Ako ne objaviš, (gotovo da) se nije ni dogodilo. Ako si prisutan na društvenoj mreži, (gotovo) svaki dan stvaraš novi sadržaj (content), a ujedno si i primatelj brojnih vizualnih sadržaja.
Digitalni je marketing najbržerastući oblik marketinga, a kao takav neizostavni je dio strategije komunikacije prema javnosti.
Međutim – kada, kako i što objaviti? Kome se obraćamo? Što želimo postići objavom na društvenim mrežama?
Tim HORKA komunikacija objasnit će kada objavljivati, što objavljivati, kako se promovirati na društvenim mrežama, koje riječi koristiti, koje slike odabrati i kako stići do Vašeg cilja što brže.
Dvosatno predavanje (ne brinite se, bit će predaha uz kavicu!) namijenjeno je svima koji se koriste društvenim mrežama i stvaranjem sadržaja za digitalne kanale u svrhu posla, promocije ili brendiranja.

PRIJAVE: 812-045 ili djknjiznica@gmail.com ili osobno u knjižnici ili inbox https://www.facebook.com/djknjiznica/ ili https://www.instagram.com/gradska_knjiznica_djakovo/ (kad je već predavanje o društvenim mrežama, poslužimo se njima!)

Predavanje je BESPLATNO – dar HORKA komunikacija svim našim korisnicima i zainteresiranim građanima!

Dobro došli!

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo i HORKA komunikacije
(https://www.facebook.com/horka.hr/https://www.instagram.com/horka_komunikacije/ )

Večer s Julijanom Adamović

Imamo još podosta vremena do listopada, ali zbog svih nestrpljivih čitatelja Julijane Adamović već sada najavljujemo dolazak ove autorice čiji je roman “Divlje guske” jedan od najčitanijih u našoj knjižnici.

Julijana Adamović rođena je 12. 9. 1969. godine u Bačkoj. Diplomirala socijalnu pedagogiju, a magistrirala dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Objavila je zbirku priča “Kako su nas ukrali Ciganima” (SN Privlačica, Vinkovci, 2008), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. nagradom Kiklop i nagradom Ivana i Josipa Kozarca za najbolji prvijenac Slavonije u 2008.

Gost Julijana Adamović

U nakladi VBZ Zagreb 2009. objavljuje zbirku kratkih priča pod nazivom “Konzerviranje”. Roman za djecu “Da ti pamet stane” izlazi u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2013. Iste godine objavljuje i zbirku priča za djecu “Dnevnik sivog mačka i druge priče” (Naklada Jurčić, Zagreb, 2013.), koju je napisala u suautorstvu sa svojim tada dvanaestogodišnjim sinom, koji se krije iza pseudonima SergeiChatgris.

Zbirku priča “Glineni anđeli” objavljuje u Nakladi Jurčić, Zagreb, 2016. godine., a za istu je dobila stipendiju Ministarstva kulture, te stimulaciju za uspješno djelo.

Objavila je i zbirku poezije “Sunce na šalteru”, Semafora, 2015.

Godine 2018. objavljuje roman “Divlje guske”, u nakladi HenaCom, Zagreb. S navedenim romanom ulazi u uži izbor nagrada Gjalski i Libar za vajk.

Višestruka je dobitnica stipendije stipendije Ministarstva Kulture RH, te novčane stimulacije za uspješno djelo u 2016. godini. (Glineni anđeli).

Priča “Božica i važne stvari” prvonagrađena je na natječaju za najbolju priču Gradske knjižnice Samobor 2013.

Objavila i nekoliko stručnih radova i osvrta, te ilustriranu brošuru za djecu žrtve/svjedoke u sudskom postupku “Luka na sudu”.

Proznim djelima zastupljena je u brojnim skupnim zbirkama i na portalima, te u književnom časopisu Vijenac, RE, Artikulacije.

Vanjski je suradnik tportala od 2015. godine. (HDP)

Večer s Ivanom Šojat

U Mjesecu hrvatske knjige Ivana Šojat predstavit će svoj roman “Ezan” koji je najavila još prije tri godine na gostovanju u našoj knjižnici. Dobro pamtimo tu lijepu književnu večer u kojoj je, osim zbirke priča “Emet”, predstavila ukratko svoj cjelokupni opus. Taj opus uvijek je lako pronalazio đakovačke čitatelje: dovoljno je spomenuti da je, kad je o hrvatskim suvremenicima riječ, Ivana Šojat nakon Pavla Pavličića, Mire Gavrana i Slavenke Drakulić najčitanija u našoj knjižnici posljednjih 10 godina! Međutim, sam književni susret, koji je sjajno moderirao Robert Francem, sigurno je motivirao i slabije poznavatelje njene književnosti jer nas je autorica sve “osvojila”! Veselimo se novoj književnoj večeri i ponovnom druženju!

Gost Ivana Šojat

Ivana Šojat rođena je 1971. u Osijeku, gdje je završila gimnaziju i dvije godine studija matematike i fizike na Pedagoškom fakultetu. Osam godina živjela je u Belgiji te tamo diplomirala francuski jezik. Roman “Šamšiel”, 2002., nagrađen je na Kozarčevim danima u Vinkovcima Poveljom za uspješnost, a roman “Unterstadt”, 2009., osvaja nagradu za književnost Vladimir Nazor (2010.), nagradu Ksaver Šandor Gjalski za najbolji roman (2010.), nagradu Fran Galović za najbolje prozno djelo zavičajne tematike (2010.) i nagradu Josip i Ivan Kozarac za knjigu godine (2010.). Roman “Ničiji sinovi” izašao je 2012., “Jom Kipur” 2014. i “Emet” 2018.

Objavila je zbirke priča “Kao pas”, 2006., “Mjesečari”, 2008. i “Ruke Azazelove”, 2011., eseje “I past će sve maske”, 2006., te zbirke poezije “Hiperbole”, 2000., “Uznesenja”, 2003., “Utvare”, 2005., “Sofija plaštevima mete samoću”, 2009., “Emet” 2016.

Prevodi s francuskoga i engleskoga jezika. Između ostalih prevela je knjige Amélie Nothomb, Rolanda Barthesa, Raymonda Carvera, Gaoa Xingjiana, Pat Barker, Nuruddina Faraha, Alice Sebold, Moussa Nabatija, Luca Bessona i Paula Austera. Živi i radi u Osijeku.

Tko čita, skita!

Foto natječaj

Povodom Mjeseca hrvatske knjige (15. listopada – 15. studenog) Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo i Foto-kino klub Đakovo organiziraju foto natječaj i izložbu fotografija pod nazivom ”Tko čita, skita!”. Natječaj traje od 25. srpnja do 30. rujna.
Fotografije za izložbu mogu poslati svi građani. Fotografije moraju odgovarati uobičajenim pravilima predviđenim kod organiziranja izložbe, a određuju ih propozicije koje slijede.
PROPOZICIJE:
1. Tema fotografije mora sadržavati knjigu/čitanje,
2. Fotografije mogu biti crno-bijele ili kolor,
3. Fotografije trebaju biti u digitalnom obliku,
4. Preporučujemo 300 dpi (ili podesite svoj digitalni fotoaparat ili kameru mobilnog uređaja na najveću rezoluciju),
5. Autor može sudjelovati s najviše 6 fotografija,
6. Autor odgovara za sadržaj na fotografiji,
7. Fotografije i popunjenu prijavnicu predajte:
– putem e-maila (JPG/JPEG format, naziv datoteke mora biti unesen s imenom fotografije u prijavnici u DOC ili PDF formatu) na adresu: fkk.djakovo@gmail.com,
– kao zapis na CD-u ili DVD-u (JPG/JPEG format, naziv datoteke mora sadržavati ime fotografije) + prijavnica (DOC, PDF ili na papiru) – donijeti osobno u Gradsku knjižnicu i čitaonicu Đakovo u radno vrijeme,
8. Organizatori natječaja izradit će fotografije za izložbu o svom trošku koje će time postati vlasništvo organizatora,
9. Otvorenje izložbe i dodjela nagrada za najbolje fotografije održat će se 15. listopada u 18 sati u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo,
10. Izložba će biti otvorena od 15. listopada do 15. studenog u Gradskoj knjižnici i čitaonici Đakovo.
ROK ZA PREDAJU FOTOGRAFIJA JE 30. RUJNA 2019.
Sve primljene fotografije pregledat će tročlani žiri, odabrati fotografije za izložbu i dodijeliti nagrade:
– I. nagradu: 1.000 kn (sponzor: Slatinska banka d. d.)
– II. nagradu: poklon paket knjiga (sponzor: Ljevak)
– III. nagradu: poklon paket (sponzor: Ljevak)
Svojim potpisom na Prijavnici koju šalju uz fotografije autori organizatorima daju dopuštenje za uporabu fotografija u promidžbene svrhe (plakat, novine i sl.), ali ne i za komercijalnu upotrebu.

OBRAZAC ZA PRIJAVU:

OBRAZAC.PDF

OBRAZAC.DOCX

Đakovački rezovi

Ove se godine održavaju 10. po redu Đakovački rezovi, a program će se održati na dvije lokacije. Prvi ili dnevni dio programa održati će se u Gradskoj knjižnici i čitaonici, a drugi ili večernji dio programa održati će se na gradskom Korzu.

Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo
 1. lipnja 2019. – srijeda
  10.00 1. projekcija EFF Srce Slavonije (Gradska knjižnica i čitaonica)
  20.30 službeno otvorenje 10. Đakovačkih rezova (korzo)
  21.00 2. projekcija EFF Srce Slavonije (korzo)
 2. lipnja 2019. – četvrtak
  10.00 3. projekcija EFF Srce Slavonije (Gradska knjižnica i čitaonica)
  21.00 4. projekcija EFF Srce Slavonije (korzo)
 3. lipnja 2019. – petak
  10.00 radionica animacije za djecu dječjih vrtića i premijera prošlogodišnjih ostvarenja
  11.00 5. projekcija EFF Srce Slavonije (Gradska knjižnica i čitaonica)
  21.00 6. projekcija EFF Srce Slavonije (korzo)
  22.30 proglašenje pobjednika 16. EFF Srce Slavonije (korzo)

Sir – mliječna kreativnost

Posljednja radionica projekta “Iz knjige na stol” u organizaciji Dubravka Scharmitzer, Sanje Andrić, učenika Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo i Gradske knjižnice i čitaonice Đakovo održat će se u Stacionar GKČ Đakovo – Selci Đakovački 30. svibnja u 16:30. Tema je “Sir – mliječna kreativnost”, a pridružit će se nastavnici Srednje strukovne škole Mirjana Klepo, Sanja Hajdukovic i Nevenka Kokalović. U Selcima nas očekuju knjižničarka Ankica Karakaš Radošević, nastavnik Miroslav Grabar i učenici 7. razreda Osnovne škole Đakovački Selci. Domaćica će nam biti voditeljica Stacionara Ana Brataljenović.
Veselimo se druženju u Stacionaru!

Svibanjski zvuci

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je koncert2.jpg

Treći koncert ciklusa “Rapsodija u knjižnici” koji je za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Đakovo osmislila Marijana Matijević, a sufinancira ga Ministarstvo kulture, nosi naslov “Svibanjski zvuci”. Koncert je to klavirista i gudača Osnovne glazbene škole pri OŠ Ivan Goran Kovačić Đakovo kojima su program pripremile njihove profesorice Marijana Matijević, Agneza Hegyi i Maja Varga. Korepetitorica je Matea Matić, prof. klavira. Ovakvi koncerti neizmjerno su važni našim mladim umjetnicima za svladavanje treme i straha od javnog nastupa te jačanje samopouzdanja, ali isto tako promiču glazbenu kulturu u našem gradu i omogućuju svim zainteresiranim sugrađanima upoznavanje s radom naše glazbene škole.
Sve vas pozivamo da dolaskom na koncert podržite rad učenika i nastavnika Osnovne glazbene škole i uživate u dobroj glazbi! Dobro došli!

Vukovar: HAŠ

Nakon izuzetno posjećene promocije u Vukovaru gdje se priča stripa završava, druga promocija održana je u Vinkovcima odakle priča kreće, davno prije rata, a ovom promocijom u Đakovu zatvorit će se krug poštovanja prema poginulima, nestalima i preživjelima iz ova tri grada, koji su protagonisti strip albuma…
“Vukovar: HAŠ” iznimno je djelo koje svojim pojavljivanjem u javnosti donosi iznimno svježi i originalni pristup koji o Domovinskom ratu svjedoči kroz priču o prijateljstvu, temeljenoj na stvarnim događanjima i likovima”. (iz recenzije)
Pisanje i crtanje je potpomognuto subvencijom Ministarstva kulture RH, tiskan je u vlastitoj naknadi autora uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vukovara, Općine Bogdanovci, tvrtke Komunalac Vukovar i Moto kluba Vinkovci.

Nenad Barinić

Oko 30% stripa prati „rokere Vinkovaca“ u doba mira do utjecaja rata na dotadašnji način života. 13 branitelja pošlo je iz Vinkovaca u obranu Vukovara, gdje su svi ranjeni, 8 ih je ubijeno (2 se vode nestalima), od 5 preživjelih 2 su završila u srpskim logorima, 2 su izašla u proboju, a 1 izvezen iz grada u konvoju „Liječnici bez granica“. Prikazuje dio života, borbe u Vukovaru i način ranjavanja te, u konačnici, smrtnog stradavanja stvarne osobe, Mladena Čupića-Haša. Također istovremeno i korektno prati i sudbine njegovih suboraca iz Vinkovaca i Đakova.

Dragovoljci Zbora narodne garde iz IV. Mjesnog odbora „Kolodvor“ Vinkovci i dragovoljci iz Đakovštine upućeni su u Vukovar sredinom rujna 1991. godine: VLATKO BALOG (zapovjednik) MIRO BALOG i ZVONKO BALOG (svi iz Đakova), te Vinkovčani GORAN SERTIĆ, KREŠIMIR RATKOVIĆ, JOSIP PERKOVIĆ, MIHAJLO LET, IVAN SENČIĆ, ŽELJKO PATARIĆ, ZLATKO ADŽIĆ, FRANJO BUBALO, DAMIR KALAPATI i MLADEN ČUPIĆ-HAŠ. Dodijeljeni su u 2. bojnu 204. Vukovarske brigade, prvo su raspoređeni u Borovo Naselje na „Dom tehnike“ i „Internate“ negdje do 20. 9.1991. godine, kada su dobili novi raspored na punkt „Grič 6“ na vukovarskoj Mitnici. Od tada kreću njihova stradavanja, a strip prati njihove priče i sudbine.