Iz knjige na stol

.


Treća radionica ovogodišnjeg ciklusa radionica “Iz knjige na stol”: Bakar u nakitu i hrani!
Učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, smjer pekar i mesar, voditeljice Dubravka Scharmitzer i Sanja Andrić, gošća Ankica Živić iz Srednje strukovne škole Vinkovci.
P. S. Ovo je već 10. radionica “Iz knjige na stol” – zaista odlična suradnja knjižnice i SSŠ A. Horvata Đakovo, ali i škola iz drugih gradova (Vinkovci, Našice, Ilok), koju je pokrenula Dubravka Scharmitzer.

Novi Zeland – putopisno predavanje

.

Daleki i egzotični Novi Zeland mnogima je na popisu želja. Kako i ne bi bio kad se u toj maloj zemlji toliko toga raznolikog može vidjeti! Poznat po svojoj fascinantnoj prirodi, dom je filmskog fenomena ‘Gospodar prstenova’, ragbija i maorskog naroda. Iako je prilično izoliran od ostatka svijeta, u mnogočemu prednjači i služi kao uzor ostatku svijeta. No, kao i svugdje na svijetu, ima svoje dobre i loše strane.


32-godišnja Đakovčanka Matea Lay na Novom je Zelandu provela 10 prekrasnih mjeseci. Tamo je živjela, radila i imala priliku proputovati oba otoka te bi svoje dojmove željela podijeliti s vama.
Pridružite nam se u četvrtak 23. siječnja 2020. godine u 18 sati i saznajte kako je na Novom Zelandu! Haere mai (dobro došli)!

Misijska avantura u Boliviji

Pozivamo Vas na druženje s našom sugrađankom Mateom Gazilj, edukacijskom rehabilitatoricom, koja je volontirala 8 mjeseci u Južnoj Americi. Kako i zašto se odvažila na ovaj poduhvat? Što je radila u Boliviji? Kakva iskustva nosi iz te daleke zemlje? Odgovore na ova, ali i brojna druga mala i velika pitanja, saznat ćemo u četvrtak 16. siječnja u 18 sati. Dobro došli!

Mirjam Jukić: Imate multiplu? Imam i ja.

.

“Trebamo ispunjeno živjeti svaki trenutak”, poručuje Mirjam Jukić, autorica knjige “Imate multiplu? Imam i ja.” Mirjam je Vinkovčanka, majka trojice sinova, novinarka i radijska voditeljica, uspješna poduzetnica koja je vodila nekoliko gradskih tvrtki pa i vinkovačku medijsku kuću Novosti, a bila je jedna od glavnih organizatorica Vinkovačkih jeseni, Vinkovačkog ljeta, Adventa… Dijagnoza multiple skleroze ponukala ju je na pisanje bloga, a zatim i knjige, što je njen način borbe s dijagnozom i svime što ova bolest s tisuću lica nosi. Predsjednica je Udruge oboljelih od multiple skleroze MS TIM Hrvatska, a svojom ogromnom energijom i angažmanom aktivno se bori protiv ove bolesti.
Uz autoricu poslušat ćemo i gošće predavačice Dianu Borčić, dr. med. spec. fizikalne medicine i rehabilitacije, i Ivanu Šimić, dr. med. spec. ginekologije i opstetricije.
Ovo predavanje organiziramo u suradnji i na poticaj Kristine Išasegi koja je povezala naše gošće radi poticanja svijesti o multiploj sklerozi.
Svi ste dobrodošli, a posebno pozivamo one koji su oboljeli od ove bolesti ili poznaju nekoga tko je obolio – ovo će predavanje sigurno biti inspirativno!
Vidimo se u utorak 14. siječnja 2020. u 18 sati!

Izložba intarzija i sitnoreza Ivana Blande

.

Pozivamo Vas na otvorenje izložbe intarzija i sitnoreza umjetnika đakovačkih korijena Ivana Blande pod nazivom “Sačuvajmo kulturnu baštinu Slavonije” 10. siječnja 2020. u 18 sati!

Ivan Blanda rođen je u Đakovu 16. 12. 1926., a umro u Zagrebu 15. 2. 1990. Djetinjstvo i školovanje proveo je u Đakovu i Osijeku. U duši umjetnik, po zanimanju stolar s majstorskim ispitom, vezan uz drvo, furnir i sve prirodne materijale.
Živio je s obitelji u Požegi gdje je u suradnji s tadašnjim kustosima galerija izlagao svoje radove. U Zagreb dolazi 1963. godine gdje s prof. dr. Antunom Bauerom 1988. otvara veliku izložbu svojih radova. Sve slike simboliziraju Slavoniju koju nosi u srcu. Tijekom vremena uviđa da propadaju stari zanati, da ognjišta ostaju pusta, jer stari umiru, a mladi iseljavaju. To ga strašno boli, te stvara opus radova posvećen temi „Spasimo Slavoniju od iseljavanja, spasimo stare zanate jer to je naša kulturna baština“.
Radovi su izrađeni od rezanog furnira (prirodnih listića drveta u posve prirodnoj boji), najčešće na milimetarski sitne dijelove, i lijepljenog na drvenu podlogu.

Izložbu organizira unuka Lana Guliš (akademska slikarica i profesorica likovne kulture i povijesti umjetnosti u Zagrebu) u čast djedu koji je obilježio njezin životni put te povodom njegovog rođendana i 30. godišnjice smrti.

Sve o Evi

U vrijeme njegove kino distribucije filmska kritika pisala je hvalospjeve, a sam film nominiran je za rekordnih 14 nagrada Oscar (jedini film s istim brojem nominacija do danas je Titanic iz 1997. godine) od kojih je osvojio njih 6, uključujući one za najbolji film i najboljeg redatelja. Sve o Evi do danas je jedini film u povijesti čije su čak četiri glumice nominirane za nagradu Oscar (Davis i Baxter u kategoriji glavne ženske uloge, a Holm i Ritter u kategoriji sporedne ženske uloge). 1990. godine Sve o Evi postao je jedan od prvih 50 filmova odabranih za očuvanje u nacionalnom filmskom registru SAD-a. 1998. godine na listi najboljih američkih filmova svih vremena Američkog filmskog instituta, Sve o Evi zauzeo je 16. mjesto.


Ulaz besplatan!
Filmski prosinac u suradnji s Foto-kino klub Đakovo, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

Poticanje socioemocionalnih kompetencija igrom

Matea Gazilj i Ana-Marija Leko i ove su godine odlučile počastiti našu djecu jednom zanimljivom, dinamičnom i vrlo korisnom radionicom. Djevojke imaju more iskustva u radu s djecom, ali i diplomu Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta: dakle, dajete djecu u zaista sigurne ruke! Radionica je namijenjena djeci do 9 godina, a prijaviti se može 10 – 15 djece (u inbox, mailom ili osobno u knjižnici). Radionica se održava 30. prosinca u 10 sati.

Filmski prosinac!

Filmski prosinac Gradske knjižnice i Foto-kino kluba Đakovo pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Antologijska noirovska romantična triler-drama “Gilda” drugi je zajednički projekt redatelja Charlesa Vidora (Zbogom oružje) i legendarne R. Hayworth (Dama iz Šangaja).

Scena iz filma

Riječ je o jednom od najvećih hitova svog vremena i po mnogima najuspjelijem filmu noiru ikad snimljenom, koji kritika u vrijeme premijere baš i nije mazila, no koji i danas uživa neosporan kultni status. R. Hayworth u njemu je predstavljena kao femme fatale, a zbog iznimno uspješnog eksploatiranja njenog seksipila, ona je upravo zahvaljujući ulozi Gilde stekla nadimak “boginja ljubavi”.

Nazovi M radi umorstva

Filmski prosinac.

Scena iz filma

U petak gledamo slavni Hitchcockov film “Nazovi M radi umorstva” iz 1954. koji nastaje u njegovu najnadahnutijem razdoblju i smatra se remek djelom. Grace Kelly i Ray Milland. Treba li išta dodati?!

Blagdanske note

Treću godinu zaredom Marijana Matijević priređuje mali božićni koncert “Blagdanske note” na kojemu će nastupiti gudači Osnovne glazbene škole pri OŠ I. G. Kovačić Đakovo sa svojim gostima. Ako ste bili prošlih godina, vjerujemo da ste uživali u blagdanskoj atmosferi i blagdanskim notama te da nećete propustiti ovaj koncert. A ako niste bili, svakako dođite i prepustite se božićnom ugođaju!
Program su priredile Marijana Matijević i Agneza Hegyi.
Svi ste dobrodošli!