Večer s Julijanom Adamović

Imamo još podosta vremena do listopada, ali zbog svih nestrpljivih čitatelja Julijane Adamović već sada najavljujemo dolazak ove autorice čiji je roman “Divlje guske” jedan od najčitanijih u našoj knjižnici.

Julijana Adamović rođena je 12. 9. 1969. godine u Bačkoj. Diplomirala socijalnu pedagogiju, a magistrirala dječju i adolescentnu psihijatriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Objavila je zbirku priča “Kako su nas ukrali Ciganima” (SN Privlačica, Vinkovci, 2008), koja je nagrađivana kao najbolje debitantsko djelo u Hrvatskoj 2008. nagradom Kiklop i nagradom Ivana i Josipa Kozarca za najbolji prvijenac Slavonije u 2008.

Gost Julijana Adamović

U nakladi VBZ Zagreb 2009. objavljuje zbirku kratkih priča pod nazivom “Konzerviranje”. Roman za djecu “Da ti pamet stane” izlazi u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2013. Iste godine objavljuje i zbirku priča za djecu “Dnevnik sivog mačka i druge priče” (Naklada Jurčić, Zagreb, 2013.), koju je napisala u suautorstvu sa svojim tada dvanaestogodišnjim sinom, koji se krije iza pseudonima SergeiChatgris.

Zbirku priča “Glineni anđeli” objavljuje u Nakladi Jurčić, Zagreb, 2016. godine., a za istu je dobila stipendiju Ministarstva kulture, te stimulaciju za uspješno djelo.

Objavila je i zbirku poezije “Sunce na šalteru”, Semafora, 2015.

Godine 2018. objavljuje roman “Divlje guske”, u nakladi HenaCom, Zagreb. S navedenim romanom ulazi u uži izbor nagrada Gjalski i Libar za vajk.

Višestruka je dobitnica stipendije stipendije Ministarstva Kulture RH, te novčane stimulacije za uspješno djelo u 2016. godini. (Glineni anđeli).

Priča “Božica i važne stvari” prvonagrađena je na natječaju za najbolju priču Gradske knjižnice Samobor 2013.

Objavila i nekoliko stručnih radova i osvrta, te ilustriranu brošuru za djecu žrtve/svjedoke u sudskom postupku “Luka na sudu”.

Proznim djelima zastupljena je u brojnim skupnim zbirkama i na portalima, te u književnom časopisu Vijenac, RE, Artikulacije.

Vanjski je suradnik tportala od 2015. godine. (HDP)