Slavonska tradicijska glazba u umjetničkom stvaralaštvu

Ponedjeljak, 3. srpnja 2023.

Slavonska tradicijska glazba u umjetničkom stvaralaštvu

Predavač: dr.sc. Zdravko Drenjančević

Predavanjem će se dati osvrt na prisutnost i značaj slavonske tradicijske glazbe u umjetničkoj glazbi. Prikazat će se osnovne značajke slavonske tradicijske glazbe te njihova primjena u umjetničkom stvaralaštvu, s naglaskom na opus koji je iznijela generacija skladatelja rođena pretežno početkom 20. stoljeća (Papandopulo, Zlatić, Kunc, Matz, Dugan ml. i dr.). U fokusu predavanja bit će glazbeno stvaralaštvo nadahnuto slavonskim melosom, nastalo u vremenu između dva svjetska rata (novonacionalni smjer), kao i djela nastala do kraja 20. stoljeća.

U glazbenom dijelu programa polaznici Arijine škole klavira će se predstaviti sa umjetničkim skladbama, čije izvorište predstavlja slavonska tradicijska glazba.

Utorak, 4. srpnja 2023.

Tradicijski napjevi iz Slavonije – čuvari jezičnoga identiteta

Predavač: Tena Babić Sesar

U predavanju će se na primjerima zapisanih napjeva iz Slavonije istaknuti elementi slavonskoga dijalekta, šokačkoga govora te će se ukazati na važnost očuvanja tradicije jer se kroz glazbu, ples, igre, među ostalim, čuva identitet.

U sklopu predavanja s nekoliko glazbenih brojeva predstavit će se ŽPS Druge iz Strizivojne te MVS Bećarine iz Đakova.

Cjelokupni dvodnevni program završit će Koncertom slavonske tradicijske glazbe na Trgu J. J. Strossmayera s početkom u 20:00 sati. Sudjeluju polaznici Arijine tamburaške škole, tamburaške sekcije kulturno-umjetničkih društava iz Strizivojne, Viškovaca i Gorjana te ŽPS Druge i MPS Strossmayer iz Strizivojne i MVS Bećarine iz Đakova.