Između dva svijeta: portugalska i hrvatska glazba za gitaru

Koncert Pedra Ribeira Rodriguesa “Između dva svijeta: portugalska i hrvatska glazba za gitaru” 24. srpnja u 20 sati na ljetnoj terasi Centra Amadea! Pedro Ribeiro Rodrigues klasični je gitarist iz Portugala koji je, baš kako i naziv koncerta govori, “između dva svijeta” jer je čvrsto povezan i s Portugalom i s Hrvatskom: savršeno govori i hrvatski jezik, a donedavno je i živio u Hrvatskoj (u kojoj i dalje radi i koncertira). Ovo mu je drugi koncert u Đakovu (prvi samostalni), a izvest će djela portugalskih i hrvatskih autora:
Carlos Seixas (1704. – 1742.):
Sonata br. 10 (obr. P. R. Rodrigues)
-Allegro
-Minuet
Sonata br. 21 (obr. P. R. Rodrigues):
-Largo
-Allegro
Ivan Padovec (1800. – 1873.):
Varijacije za gitaru na temu iz Schubertovog Trauerwaltzera op.4
Slavko Fumić (1912. – 1945.):
Nokturno
Fernando Lopes-Graça (1906. -1994.):
Partita
-Prelúdio
-Jota
António Victorino de Almeida (1940.):
Fantazija op.70
Sérgio Azevedo (1968.):
Sonatina za gitaru br. 1
-Con brio
-Intermezzo
-CaballerescoPedro Ribeiro Rodriguez radi kao solist, komorni glazbenik, pedagog i obrađivač glazbe. Na svom prvom nosaču zvuka (Numerica, 2013.) izvodi sonate Carlosa Seixasa u vlastitim obradbama za gitaru – što je jedina solistička gitarska snimka u potpunosti posvećena tom portugalskom skladatelju.
Iako mu je prva ljubav bila karate, koji je intenzivno počeo trenirati u dobi od 4 godine, stariji ga je brat ubrzo podučio sviranju nekoliko instrumenata. Nakon što je pjevao fado uz pratnju Joséa Fontes Roche, taj legendarni gitarist Amálije Rodrigues uvjerio je njegove roditelje da mu pruže formalno glazbeno obrazovanje.
Pedro Ribeiro Rodrigues školovao se kod Dejana Ivanovića na Conservatório de Música Jaime Chavinha u Mindeu, u Portugalu,
i s Darkom Petrinjakom na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Pohađao je inspirativne majstorske radionice kod Zorana Dukića, Carla Marchionea, Pabla Marqueza i Costasa Cotsiolisa.
Član je više komornih sastava, kao što su duo sa sopranisticom Tanjom Ruždjak i duo s flautisticom Matjeom Šarlijom. Suosnivač je i gitarskog trija Elogio, uz Petrita Çekua i Tomislava Vukšića.
Pedro R. Rodrigues podučava gitaru i komornu glazbu u Zagrebu i Amsterdamu, suosnivač je i stalni predavač na Youngmasters festivalu u Samoboru. Njegovi učenici osvojili su impresivan broj nagrada na međunarodnim natjecanjima. Pedro Ribeiro Rodrigues svira na gitari graditelja Antonija Zwirna.
Koncert je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, a organizatori su Gradska knjižnica i čitaonica Đakovo i Samostan milosrdnih sestara sv. Križa Đakova.
Ulaz je slobodan i svi ste dobrodošli!