Iz knjige na stol

Sinoć je u našoj knjižnici održan program pod nazivom “Mak: od stiha i imena do opojne hrane”. Nastavak je to naše suradnje sa Srednjom strukovnom školom i profesoricom Dubravkom Scharmitzer u projektu koji povezuje knjigu, recept, namirnice i hranu odnosno pripremljeni proizvod i koji provodimo već petu godinu.

Jučerašnje predavanje započelo je slušanjem pjesme Indexa pod nazivom Modra rijeka koju je napisao Mak Dizdar, nakon toga saznali smo nešto o autoru i njegovom književnom opusu. Drugi dio predavanja bio je posvećen maku kao biljci i namirnici te njegovoj uporabi, a nakon toga uslijedilo je predavanje Ivana Išasegija koji nas je upoznao s proizvodnjom vina te karakteristikama slatkih i poluslatkih vina koja se odlično slažu s pripremljenim i posluženim kolačima od maka. Bilo je govora i o ledenim vinima i izbornim berbama.

Na kraju su se svi gosti mogli poslužiti makovnjačom, “šnjitama” od maka i ostalim pripremljenim desertima od maka i degustirati desertna vina koja odgovaraju uz pripremljene deserte.

Foto: Slobodan Balić